Sunday, August 23, 2020

Răul de căldură sau insolaţia



Sursă foto: medic.chat


Insolaţia se produce în urma acțiunii intense și de lungă durată a soarelui asupra capului neprotejat, chiar dacă restul corpului este protejat. Spre deosebire de insolaţie, răul de căldură apare ca urmare a acțiunii  razelor solare asupra întrgului corp. Se manifestă prin imposibilitatea organismului de a-și menține homeostazia (proprietatea organismului de a-și păstra în limite normale, constantele mediului intern - ansamblul lichidelor). În acest fel, temperatura crescută a mediului ambiant împiedică organismul să elimine căldura proprie, aceasta în cele din urmă acumulându-se în corp. Temperatura corpului poate crește până la 40°C sau mai mult.


Simptomele insolaţiei 

Cea mai frecventă formă de manifestare a insolaţiei este acumularea  de sânge în creier peste limita normală (dilatarea excesivă a vaselor de sânge din teritoriul cerebral). Simptomele insolaţiei sunt: cefalee, greață, vertij,  vărsături, confuzie, stare generală alterată, uneori cu pierderea cunoștinței, rețea venoasă dilatată, faţă congestionată, conjunctive oculare injectate.




HOMEOPATIA PENTRU INSOLATIE Insolatia... - Medicina alternativa ...
Sursă foto: Facebook

Primul ajutor:

- acesta constă în:
  • transportarea pessoanei de la soare la umbră;
  • se așează cu capul mai sus de trunchi, iar membrele inferioare sub nivelul trunchiului, atârnând, astfel contribuim la decongestionarea creierului;
Informaţii de sezon: Cum procedăm dacă avem insolaţie - Viaţa ...
Sursă foto: Viața Liberă
  • se aplică o pungă cu gheață pe cap;
  • în caz de stop cardiorespirator, se face respirație artificială (gură la gură) și compresii toracice externe (masaj cardiac extern);
  • în cazurile grave, pacientul se va transporta la spital pentru un tratament complex (oxigenoterapie, diuretice, etc).
Pentru prevenirea insolațiilor, este bine ca să vă programați activitățile în aer liber în orele matinale până în orele 11:30, și după ora 17:00, dar nu uitați să purtați un batic, o pălărie sau o șapcă.


Simptomele răului de căldură

Corpul nostru cedează direct căldura sa mediului prin iradiere (emitere de raze calorice), conducție (transmiterea din aproape în aproape) și convecție (curent de aer), atunci când temperatura tegumentelor este mai ridicată decât cea a mediului înconjurător. 

Dacă temperatura mediului înconjurător depășește 36°C, corpul nostru nu mai poate să se apere prin cele trei forme de termoliză (iradiere, conducție, convecție). În acest caz singura modalitate de răcire a corpului, este evaporarea sudorii. Umiditatea crescută a mediului, lipsa de curenți de aer și foarte important, o ținută inadecvată împiedică termoliza și favorizează apariția răului de căldură. Ca simptome amintim: vertij, cefalee, tahicardie, crampe musculare, oboseală, transpirații abundente. Pulsul este slab, dar rapid, iar tensiunea arterială are valori mici. Starea generală este serios alterată, persoana în cauză putând deveni inconștientă (ajunge în stare de leșin). Dacă expunerea la căldură este cpntinuă, se poate ajunge la comă, iar în cazurile grave, poate interveni decesul.

Totul despre insolație - ce este, cum o previi și cum o tratezi?
Sursă foto: Cosmopolitan.ro

Primul ajutor:

-acesta constă în:
  • transportarea persoanei în cauză într-o cameră răcoroasă sau la umbră;
  • înfășurarea în cearșafuri ude, reci;
  • dușuri reci dacă se poate;
  • aplicați pungi reci în zona axilei și în regiunile inghinale;
Insolația | Mulțumesc
Sursă foto: Mulțumesc


  • expunerea la ventilație;
  • oxigenoterapie, dacă este posibil;
  • transportarea la spital.
Prevenirea răului de căldură se face prin evitarea efortului fizic în zilele caniculare, în intervalul orar 12:00 - 17:00, adaptarea  progresivă la condițiile de mediu pentru lucrătorii în aer liber, sportivi, etc., prin echipament care să favorizeze transpirația. Înainte și în timpul efortului fizic se poate consuma apă sărată, 2 g/ litru apă sau săruri de rehidratare ce diminuează transpirația și previne apariția crampelor musculare.


Sursă articol: Revista Farmacia Ta


No comments:

Post a Comment

Feel free to leave a comment !