Meta Platform Inc. amenință că va retrage Facebook și Instagram din Europa dacă nu va putea continua să transfere datele utilizatorilor înapoi în SUA, (potrivit relatărilor Bloomberg).
Autoritățile europene de reglementare revizuiesc în prezent reglementările privind modul în care datele Europene sunt transferate peste Atlantic, după ce acordul anterior privind Scutul de confidențialitate cu SUA a fost declarat nevalid de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020.
În raportul său anual publicat joi, Meta a spus că, dacă nu se poate baza pe acorduri noi sau existente - cum ar fi așa numitele - clauze contractuale standard - pentru a schimba datele, atunci „probabil că nu va putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”.
Deși este puțin probabil ca Meta să-și retragă produsele emblematice de pe una dintre cele mai profitabile piețe ale sale, răspunsul său evidențiază tensiunea tot mai mare dintre compania de social media și legiuitori cu privire la proprietatea asupra datelor utilizatorilor.
Comisia Europeană a declarat că negocierile cu Washington-ul s-au intensificat, dar acestea „necesită timp, având în vedere, de asemenea, complexitatea problemelor discutate și necesitatea de a găsi un echilibru între viața privată și securitatea națională”, a scris luni un purtător de cuvânt al Comisiei într-o declarație pentru Bloomberg.
„Doar un acord care este pe deplin în conformitate cu cerințele stabilite de instanța UE poate oferi stabilitatea și securitatea juridică pe care părțile interesate le așteaptă de ambele părți ale Atlanticului”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
În august 2020, agenția irlandeză de protecție a decis că utilizarea de către o companie a clauzelor contractuale standard pentru prelucrarea datelor europene a încălcat RGPD și ar trebui suspendată. O decizie finală ar trebui să vină în prima jumătate a acestui an.
Autoritățile de protecție a datelor examinează din ce în ce mai mult aceste tipuri de măsuri suplimentare de securitate care au permis companiilor să trimită date înainte și înapoi în absența unui nou acord, potrivit lui Patrick Van Eecke, partener și șef de Cyber și date la firma de avocatură Cooley LLP.
„Nu sunt surprins, companiile din afara Europei reconsideră dacă este sau nu logic să continue să ofere servicii pe piața europeană, deoarece nu mai există multe opțiuni”, a declarat Van Eecke.
Nu este prima dată când Facebook amenință că îi va interzice serviciile. În 2020, acesta a declarat că intenționează să blocheze oamenii și editorii din Australia să împărtășească știri, în încercarea de a împinge înapoi împotriva unei propuneri de lege care obligă compania să plătească firmele media pentru articolele lor.
= Articol tradus =
Sursă articol: Microsoft News (msn.com)
Sursă foto: Internet
No comments:
Post a Comment
Feel free to leave a comment !